
Aeropressiga valmistatud kohvi on rikkalikum, kui tavalisest kohvikeetjast tilkuv kohv, kuid siiski on pehmem kui espresso. See seade väärib oma kohta kõige populaarsemate kohvi keetmise meetodite seas ning selle kompaktsus ja kasutamise lihtsus teevad temast tõeliselt hädavajaliku vidina iga kohviarmastaja kodus.
Ajalugu
Stanfordi Ülikooli õppejõud ja leiutaja Alan Adler, inspireerituna India viskerelvast „chakram“, leiutas lendava rõnga nimega „Aerobie“. Sellest ajast peale talle kuuluv California ettevõte laseb välja erinevaid rõngaid, bumerange ja lendtaldrikuid.
Teil ilmselt tekib küsimus: „Aga kuidas see aeropressiga seostub?“ Tuleb välja, et Alan Adler armastab kohvi sama palju kui meie.
2004. aastal hakkas Allan tõsiselt mõtlema selle üle, et kuidas luua palju kergemalt kasutatavat kohvikeetjat. Enne seda jõi ta automaatselt tilkuvast kohvimasinast kohvi ja saadud kohvi maitse ei rahuldanud kuidagi ta meelt. Eksperimenteerides erinevaid meetodite ja kohvi keetmisaja ja annusega, esitas Alan 2005 aastal maailmale aeropressi, mis oli kiirelt tunnustatud oma "edasijõudnud“ kohvi ühiskonnas.
Praegu toimuvad kogu maailmas aeropressi riiklikud ja maailmameistrivõistlused. Esimene maailmameistrivõistlus toimus 2008. aastal Tim Wendelbo kohvikus Oslos.
Kaks soovitust, enne valmistamist:
- Maksimaalse aroomi ja maitserikka kohvi saavutamiseks kasutage kindlasti vaid värskelt röstitud ja värskelt jahvatatud kohvi.
- Õige jahvatusaste on üks tähtsamatest kvaliteetse joogi saavutamise teguritest. Jahvatus peab presskannule omase jämeda ja espressole omase peene jahvatuse vahepeal. Täpsemalt saate vaadata jahvatuse astmete tabelist. Kasutage ainult veskikividega kohviveskit.
Meil läheb vaja:
- Aeropress (filtriga ja segamiseks vaja mineva lusikaga)
- Värske kohv
- Köögikaalud
- Puhas joogivesi
- Veekeetja
#1Valmistage 15 grammi kohvi ette
#2Jahvatage kohv
#3Niisutage ja paigaldage filter
#4Pöörake aeropress ümber ja puistake sisse kohv
#5Kallake poole aeropressini kuuma vett
#6Segage
#7Kallake aeropress täis
#8Asetage kaas filtriga
#9Keerake Aeropress ümber ja paigaldage tassile või kruusile ning jätke üheks minutiks
#10Keerake kaas lahi ja suruge kolb põhjani umbes 15-20 sekundi jooksul
Nautige!
Kasutage ainult värskelt röstitud kohviube! Head nautimist!
DIMA kohviröstija