Etioopia Sidamo
8.80€
16.80€
31.60€
Ostukorv on tühi!
* Kõiki väärtusi arvestatakse tinglikult
Type: Arabica
Region: Ethiopia
Process: Washed
SCA score: 82.5
Etioopia on araabika kohvisordi sünnimaa. See on paik, kust kohv on levinud üle maailma. Legend räägib, et ühel päeval märkas Etioopia karjane Kaldi, et tema kitsed maitsesid küpseid punaseid marju kummalistelt põõsastelt ning muutusid pärast seda virgaks ja energiliseks. Siis proovis ka Kaldi ise neid marju. Nii sai inimkond tuttavaks kohviga. Etioopias on peamisteks kohvi kasvatamise piirkondadeks Yirgacheffe, Sidamo, Harar, Lekempti, Lima ja Jimmy.
Roheline Etioopia kohv on pärit riigi erinevatest piirkondadest ning sordinimetus võib sageli viidata päritolu piirkonnale. Etioopia kohv võib olla nii kuiv- kui ka märgtöödeldud. Kohaliku süsteemi järgi tähendab klass 2, et oad on märgtöödeldud, ja klassi 1 oad on kuivtöödeldud. Selline skaala ei määra aga kohviubade kvaliteeti ega suurust. Roheline kohviuba, mis kasvab konkreetses Etioopia piirkonnas, kogutakse kokku Etioopia sorteerimiskeskustes, kus üksikud väikesed partiid segatakse, kuid nende liigituse protsess on hoolikalt salastatud. Eksportida lubatakse vaid valitud kohvisorte.
Kohvi kasvatamine ja töötlemine on üks peamisi majandusvaldkondi Etioopias: ligi 25% elanikkonnast töötab otseselt või kaudselt kohvitööstuses. Etioopia on suurim kvaliteetse kohvi tooja Aafrikas ning seitsmendal kohal maailma kohviriikide hulgas. Umbes pool saagist tarbitakse riigis endas, sest siin on iidne kohvikultuur.
Etioopia Sidamot töödeldakse traditsiooniliselt kuivalt või kaasaegsetes sorteerimiskeskustes ka märjalt. Etioopia kohvi iseloomustab pikerguse kujuga uba, kuid ubade suurus on sorditi märkimisväärselt erinev.
Ubade kirju värvus ei ole defekt, see on pigem töötlemise tulemusena tekkiv eripära, sest ube ei saa puhastada ühtlaselt – ent see ei mõjuta kuidagi joogi maitsetulemust. Etioopia istanduste kohvis on säilinud metsikult kasvanud kohvi originaalsed maitsed ning sellel sordil on väga tugev, rikas, tasakaalustatud ja hea maitse. Oa suurus varieerub ja kohvi ei liigitata ubade suuruse järgi.
Etioopia Sidamo kohvi kasvatatakse riigi lõunaosas, Sidamo piirkonnas, muistse Kaffa kuningriigi aladel. Just selles kohas õppis inimene esimest korda tundma kohviubade omadusi. Muide, nii looduslikke kui pool-looduslikke kohvipuid leidub endiselt Etioopia mägedes.
Sidamo kohviubadest saab iseseisva sordina hea joogi nii kuiv- kui ka märgtöötlusemeetodil.
Esimese lonksuga tunnete kerget tsitruse järelmaitset. Hõrk puuviljane maitsebukett on teinud selle kohvisordi populaarseks kogu maailmas
* Kõiki väärtusi arvestatakse tinglikult
Type: Arabica
Region: Ethiopia
Process: Washed
SCA score: 82.5
Etioopia on araabika kohvisordi sünnimaa. See on paik, kust kohv on levinud üle maailma. Legend räägib, et ühel päeval märkas Etioopia karjane Kaldi, et tema kitsed maitsesid küpseid punaseid marju kummalistelt põõsastelt ning muutusid pärast seda virgaks ja energiliseks. Siis proovis ka Kaldi ise neid marju. Nii sai inimkond tuttavaks kohviga. Etioopias on peamisteks kohvi kasvatamise piirkondadeks Yirgacheffe, Sidamo, Harar, Lekempti, Lima ja Jimmy.
Roheline Etioopia kohv on pärit riigi erinevatest piirkondadest ning sordinimetus võib sageli viidata päritolu piirkonnale. Etioopia kohv võib olla nii kuiv- kui ka märgtöödeldud. Kohaliku süsteemi järgi tähendab klass 2, et oad on märgtöödeldud, ja klassi 1 oad on kuivtöödeldud. Selline skaala ei määra aga kohviubade kvaliteeti ega suurust. Roheline kohviuba, mis kasvab konkreetses Etioopia piirkonnas, kogutakse kokku Etioopia sorteerimiskeskustes, kus üksikud väikesed partiid segatakse, kuid nende liigituse protsess on hoolikalt salastatud. Eksportida lubatakse vaid valitud kohvisorte.
Kohvi kasvatamine ja töötlemine on üks peamisi majandusvaldkondi Etioopias: ligi 25% elanikkonnast töötab otseselt või kaudselt kohvitööstuses. Etioopia on suurim kvaliteetse kohvi tooja Aafrikas ning seitsmendal kohal maailma kohviriikide hulgas. Umbes pool saagist tarbitakse riigis endas, sest siin on iidne kohvikultuur.
Etioopia Sidamot töödeldakse traditsiooniliselt kuivalt või kaasaegsetes sorteerimiskeskustes ka märjalt. Etioopia kohvi iseloomustab pikerguse kujuga uba, kuid ubade suurus on sorditi märkimisväärselt erinev.
Ubade kirju värvus ei ole defekt, see on pigem töötlemise tulemusena tekkiv eripära, sest ube ei saa puhastada ühtlaselt – ent see ei mõjuta kuidagi joogi maitsetulemust. Etioopia istanduste kohvis on säilinud metsikult kasvanud kohvi originaalsed maitsed ning sellel sordil on väga tugev, rikas, tasakaalustatud ja hea maitse. Oa suurus varieerub ja kohvi ei liigitata ubade suuruse järgi.
Etioopia Sidamo kohvi kasvatatakse riigi lõunaosas, Sidamo piirkonnas, muistse Kaffa kuningriigi aladel. Just selles kohas õppis inimene esimest korda tundma kohviubade omadusi. Muide, nii looduslikke kui pool-looduslikke kohvipuid leidub endiselt Etioopia mägedes.
Sidamo kohviubadest saab iseseisva sordina hea joogi nii kuiv- kui ka märgtöötlusemeetodil.